Dlužné nájemné a jak postupovat?

By 16. 11. 2020 27 listopadu, 2020 Pronájem, Pronájem nemovitosti
Dlužné nájemné a jak postupovat

A co když nájemce dluží peníze za nájem? Právo je v tomto případě prakticky bezzubé. Spousta pronajímatelů už si tuto nepříjemnou zkušeností prošla a ne všichni se ponaučili. Existuje způsob jak neplacení nájemného předejít?

Pokud se nájemce rozhodne, že Vám nezaplatí a ani se nevystěhuje, dostáváte se do patové situace. Policie je jednoduše násilím vystěhovat nemůže a soudy jsou v tomto případě víc než pomalé.

A pokud chcete nájemníka rozhodnete vystěhovat násilím a nebo bez jeho vědomí vniknete do bytu a máte v plánu mu jeho osobní věci odstěhovat, tak tímto konáním působíte trestnou činnost, za kterou Vám hrozí více než jen, že přijdete o ,,nějaký” ten nájem.

Jedna z možností je v případě vzniku (prokazatelného dluhu) může pronajímatel využít zadržovacího práva – při které můžete zadržet movité věci nájemníka k zaplacení jeho pohledávek (TV,PC a další). Nájemník Vám, ale musí umožnit vstup do předmětu nájmu sám. Pronajímatel NESMÍ například vstoupit do bytu, když bude nájemce v práci. Zadržovací právo může pronajímatel vykonat za předpokladu, že mu je ze strany nájemce oznámeno, že dluh nehodlá uhradit (nejlépe písemnou formou). Zadržovací právo je jednou z extrémních možností, pro uhrazení dlužného nájemného, které nese i pro pronajímatele určitá rizika na nepříjemnosti.

Online odhad tržní ceny nemovitosti

Zajímavost: V případě zadržovacího práva se může stát, že zadržíte majetek někoho jiného (majetek, který se nachází v bytě) majetek družky, návštěvy atd… I tento majetek můžete použít k zadržení.

Jednou z možností, jak předejít těmto starostem je sepsat si s nájemníkem u notáře doložku o přímé exekuční vykonatelnosti. Při které majitel nemovitosti může okamžitě konat v případě, že není pronajímateli vznikla pohledávka na nájemném. Díky existenci dohody se svolením k vykonatelnosti případ vůbec nejde k soudu. Exekutor neplatiče tedy rovnou vystěhuje a majitel může pronajmout nemovitost někomu jinému. Odpadá mnohdy zdlouhavá soudní pře, během které se může neplatič například účelově odvolávat. Tento způsob je však zpoplatněn a cena tohoto dodat use pohybuje od 3.000Kč výše.

 

V případě že tyto možné problémy nechcete řešit a chcete se jich spíše vyvarovat, tak se na mne neváhejte obrátit. Moje služby jsou pro pronajímatele zcela zdarma. Tak proč toho nevyužít?

Zanechte komentář

Online odhad

 tržní ceny nemovitosti

Zdeněk Alinč | 775 448 133‬ | zdenek.alinc@hmct.cz

Uvažujete o prodeji nebo pronájmu Vaší nemovitost a nejste si jisti s učením ceny? 

 

Začněte tím správným krokem.

Spočítejte si nezávazně a ZDARMA tržní cenu Vaší nemovitosti.

 

5let     prodávám nemovitosti

200+   zobchodovaných