Není čas si pořídit lepší nemovitost?

By 16. 11. 2020 27 listopadu, 2020 Prodej, Pronájem, Pronájem nemovitosti
Není čas si pořídit lepší nemovitost?

Ať už se o tom mluví sebevíc, pravdou je, že se blížíme postupně vrcholu cen nemovitostí a COVID-19 to vše jen o urychlil. Ceny v některých místech už dosáhly svého vrcholu a další místa to postupem času potká také. Jakmile ekonomika poleví a přijde např. razantní propouštění, dojde samozřejmě i na realitním trhu k poklesu cen nemovitostí. Podstatná část bytů například v Pardubicích je pronajímána zahraničním pracovníkům, kteří sice dokážou za byty dobře zaplatit, ale se ztrátou zaměstnání je tu nadále nic nedrží a raději odejdou za prací jinam, případně se vrací do své domoviny. Jakmile by se stalo, že přestane takový hlad po nájmech jako je nyní, tak si nájemníci budou moci vybírat a i ceny nájmů budou klesat. K čemu pak bude pronajímatelům nemovitost, která nevydělá ani na splátku hypotéky a na kterou oni muset doplácet ze svého?

Mezi roky 2006 a 2008 se ceny bytů v Praze zvýšili o 56% a mimo Prahu o 64%, po nástupu krize ceny klesly až o 17%.

Pro srovnání u dnešního bytu v Pardubicích o dispozici 3+1 by činila taková ztráta téměř 600.000,- Ceny nemovitostí se pak vzpamatovaly a začeli znatelně růst od roku 2014 a rostou až do dnešní doby. Podobný nárůst cen a pozdější pokles se už opakoval již v minulosti (2000- 2006), ale díky navyšující se hodnotě nemovitostí je vždy pád cen vždy znatelnější.
Řada pronajímatelů má bankovní a nebankovní půjčky, které i v krizi zůstávají stále stejné (pokud si v bance půjčíte 3 mil. na koupi nemovitosti a v krizi přijde nemovitost např. o 20% své hodnoty, tak z pohledu banky dlužíte stále 3 mil. Nikoho nezajímá že byt prodáte za menší částku, než jste ho koupili. Majitel bytu jednoduše podstupuje vždy to největší riziko a proto má být oprávněné.

Otázka proto není, jestli nastane další značný pokles cen, otázka je spíš kdy nastane.

Až k tomuto jevu znovu dojde, tak přijde čas pro připravené, kteří si tohoto faktu jsou vědomi a čekají až ceny půjdou dolů. Oni pak budou moci výhodněji nakupovat. Pronajímatelé by měli uvažovat o razantním kroku. Nečekat a u některých, ne tak výhodných nemovitostí se zbavit v příhodné době, nakoupit lépe a chytře, až přijde ten správný čas.

Online odhad tržní ceny nemovitosti

Při prodeji nemovitosti se nemusíte ničeho obávat, pokud se pro prodej rozhodnete a budete chtít Vaši nemovitost prodat za co nejvyšší částku, tak se na mne můžete kdykoli obrátit. Rád Vám s prodejem pomůžu a vysvětlím, jak pro Vás získáme z nemovitosti maximum!

Zanechte komentář

Online odhad

 tržní ceny nemovitosti

Zdeněk Alinč | 775 448 133‬ | zdenek.alinc@hmct.cz

Uvažujete o prodeji nebo pronájmu Vaší nemovitost a nejste si jisti s učením ceny? 

 

Začněte tím správným krokem.

Spočítejte si nezávazně a ZDARMA tržní cenu Vaší nemovitosti.

 

5let     prodávám nemovitosti

200+   zobchodovaných