Skryté vady

By 8. 4. 2020 27 srpna, 2020 Prodej
skrytá tvář za dřevěnou stěnou

Skryté vady jsou faktické závady na nemovitosti, které kupující strana nemohla sama rozpoznat při běžné prohlídce stavby.

Prodávající strana nese odpovědnost za skryté vady ve vztahu ke stavbě spojené se zemí pevným základem, a to po dobu 5let od jejího nabytí (lhůta 5let může být po dohodě stran počítána i od jiného data, než od přepsání nemovitosti). Například může být ve smlouvách ujednáno, že 5letá lhůta začne běžet až od určitého data.V praxi se tato dohoda může ujednat např. u srubových staveb, které si delší dobu sedají a vada by se mohla objevit, až déle.

Samozřejmě pokud jde o nápadnou vadu, která je vidět na první pohled, tak není tato vada postihnutelná a jde k tíži nabyvatele. V případě, že prodávající na vadu upozorní(prokazatelně), není už vada později vymahatelná.

Skryté vady se například týká situace, že strana kupující záměrně a lstivě vadu zastřela (například praskliny ve zdech, které mohou mít vliv na samotnou stavbu, vada střechy atd….). Za skrytou vadu je považována situace, kdy prodávající strana ujistila stranu kupující, že nemovitost vadu nemá a nebo, že je úplně bez vad. V těchto dvou případech nese prodávající strana odpovědnost i v případě, že vada byla zřejmá i před prodejem nemovitosti.

Pokud se skrytá vada na nemovitosti objeví, je nutné tuto vadu prodávající straně prokazatelně oznámit i s informacemi, jak se vada projevuje a kde se vyskytla.

V případě, že kupující přijdou a nebo oznámí vadu po 5leté lhůtě, není jim přiznáno plnění a 5leté lhůta je brána jako lhůta promlčecí.

V některých případech se strany můžou dohodnout na smluvním vyloučení odpovědnosti. Například v případě zděděné stavby, kde prodávající strana nemusí mít veškeré informace o jejím stavu. Pokud se tedy chce kupující vzdát svého práva, je nutné tuto dohodu uzavřít písemnou cestou. Je však otázka, zda by v případě sporu byla tato dohoda o vyloučení odpovědnosti na 100% platná, pokud by nebyla přesně definována.

V případě, že dojde na skrytou vadu, která je prokázána v platné lhůtě, může dojít ke třem způsobům vypořádání. A to odpovídající slevou, odstraněním vady a u neodstranitelných vad i odstoupením od kupní smlouvy.

 

Skrytou vadou myslíme vadu, která prokazatelně existovala ke dni, od které počala běžet zákonem stanovená lhůta.

 

 

 

 

Online odhad

 tržní ceny nemovitosti

Zdeněk Alinč | 775 448 133‬ | zdenek.alinc@hmct.cz

Uvažujete o prodeji nebo pronájmu Vaší nemovitost a nejste si jisti s učením ceny? 

 

Začněte tím správným krokem.

Spočítejte si nezávazně a ZDARMA tržní cenu Vaší nemovitosti.

 

5let     prodávám nemovitosti

200+   zobchodovaných