Energetický průkaz, aneb povinnost u pronájmů.

By 16. 11. 2020 23 listopadu, 2020 Pronájem, Pronájem nemovitosti, Uncategorized
Energetický průkaz

Víte, že při prodeji nemovitosti je podle dnešních zákonů povinnost předávat kupujícímu grafickou část energetického průkazu budovy, případně pokud není zbytí, tak alespoň prokázat energetickou náročnost nemovitosti pomocí vyúčtování několik let zpětně? A že se toto pravidlo netýká jen malého procenta nemovitostí? Nejspíše už ANO.

A víte, že tato povinnost platí i při pronájmu nemovitostí, a to už od 1.1.2013 pro budovy a od roku 2016 se povinnost začala vztahovat i na ucelenou část budovy? I pronajímatel je povinen tuto energetickou náročnost (především grafickou část průkazu budovy) předávat prokazatelným způsobem nájemníkovi a pokud tak nečiní, tak se vystavuje i tučné pokutě, a to až do výše 200.000,- zákona č. 406/2000 Sb.

Pokud patříte mezi pronajímatele, který toto nařízení dodržuje, tak patříte k velmi nízkému procentu informovaných a poctivých pronajímatelů.

A jak těmto nepříjemnostem předejít?

Při pronájmu bytové jednotky stačí o tuto grafickou část průkazu požádat správcovskou firmu, která se o Váš dům stará, případně na předsedu daného domu, který by Vám měl Energetický průkaz poskytnout. Řada bytových domů i ve velkých městech tento štítek stále nemá, a to i přesto, že se s nimi nakládá podle § 7a zákona (pronajímají se a prodávají se jednotky uvnitř těchto budov). Pokud vlastníkovi jednotky nebyl na písemné vyžádání předán průkaz energetické náročnosti, může jej nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku za uplynulé 3 roky;

Online odhad tržní ceny nemovitosti

V některých případech bytových jednotek je možné si tento průkaz opatřit vlastní cestou, a to za předpokladu, že jednotka má vlastní zdroj vytápění, tzn. má vlastní zdroj tepla nebo chladu nezávislý na zbývající části budovy nebo má samostatně měřenou a centrálně regulovanou dodávku energie nezávislou na zbývající části budovy.

Jedna z mála možností, kdy průkaz při pronájmu nemovitosti nepotřebujete je např. při pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna na ní byla provedena před 1. lednem 1947.

 

  • Dále jsou od této povinnosti osvobozeny budovy, které mají celkovou energetickou vztažnou plochu menší než 50m2,
  • u staveb pro rodinnou rekreaci, kde dochází k jejímu užívání pouze část roku a spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání,
  • výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 195 MWh za rok,
  • další výjimkou jsou státní, církevní a vojenské budovy, na které není tento článek zaměřen. Tyto výjimky najdete dle 7a odst. 5 zákona.

 

Pokud nechcete mít podobné starosti, chcete i tak pronajímat bezpečně a za maximum, tak se na mě neváhejte obrátit. Pro své klienty zařizuji vše, co se týká prodeje a pronájmu. Veškeré moje služby jsou pro pronajímatele zcela ZDARMA.

 

Zanechte komentář

Online odhad

 tržní ceny nemovitosti

Zdeněk Alinč | 775 448 133‬ | zdenek.alinc@hmct.cz

Uvažujete o prodeji nebo pronájmu Vaší nemovitost a nejste si jisti s učením ceny? 

 

Začněte tím správným krokem.

Spočítejte si nezávazně a ZDARMA tržní cenu Vaší nemovitosti.

 

5let     prodávám nemovitosti

200+   zobchodovaných